Търси
Filters
Няма продукти в кошницата.

About us

About Monimal

Moni + Minimal = Monimal Monimal това е тъмната сянка с рошава коса, стояща зад светещото прозорче в 3 часа през нощта. Това е моят вътрешен свят, изразяващ силната ми връзка с изчистените форми и геометрия. Едно паралелно пространство изградено от квадратчета, кръгчета и триъгълничета, блуждаещи в безтегловност, които, сблъсквайки се с различни идеи, се материализират в бижута. Всичко събрано под името Monimal - дизайн, изработка, опаковка, брандиране и заснемане, е направено изцяло и само от две ръце.
 
Различните серии бижута концептуално се преливат една в друга, но всички те притежават отличителният в 3D моделирането белег т.н. low poly mesh / изчистени фасетирани многостенни форми. Макар и похватът да е от сферата на 3D всяко едно бижу от тези серии се оформя на ръка и НЕ се използва калъп за неговото изработване. Всяко бижу има различна форма, която няма как да бъде повторена.
 
Материалите, с които работя, са предимно полимерна глина и полиестерна смола. Преобладаващата цветова гама е монохромна или пастелна, но понякога, според настроението, се случват и цветни експлозии.
 
Харесва ми да експериментирам и с нови материали, да си измислям нови техники като се опитвам да съчетавам на пръв поглед несъвместими неща. Така понякога вдъхновението идва в процеса на работа, а друг път - ненадейно, когато най-малко го очаквам. Експериментът ми с полиестерна смола примесена с различни материали, който нарекох Blend, се оказа едно истинско приключение с необятни възможности, придаващи съвсем различно усещане на материала.
 
Цялото време на съзнателното ми съществуване до сега е преминало рисувайки, шиейки, моделирайки най-различни неща през годините. Завършила съм графика в гимназията и графичен дизайн в университета. Дизайна пък ме отнася и в 3D света, където визуализирам моите интериорни и екстериорни мечти. Фотографията също ми е страст - виждам живота в кадри, всеки от тях е неповторим и е само мой единствен. Всичко това съчетано с интереса ми към всякакъв вид техника и компютърни технологии, постепено ме отнесе и в света на web дизайна, в който вече повече от 8 години намирам убежище. А минималистичният привкус вплетен във всяка една част от работата ми, не е само и единствено визуална наслада за окото, но и начин на мислене и съществуване, неотменна част от моят живот!
 
 

About Stampa

Ние сме Моника и Светлана - дизайн и печат, шев и кройка, събрани в едно. Благодарение на едно пленяващо пътуване преди няколко години в минималистичната Скандинавия, по-специално Дания и Швеция, не след дълго се роди Stampa. Започнахме да създаваме нашите несесерчета, торби, раници и домашни аксесоари, изработени от 100% естествен текстил с аромат на натурален памук, такъв какъвто го обичаме. Компактни и функционални, несесерите събират всички онези дребни неща, които постоянно се търкалят из чантата ни и винаги се чудим къде са. Торбите са големи и здрави за да ни помагат с тежките продукти… или с бирата. Възглавничките са толкова гушкащи и изкусителни и бавни ни притеглят към някое топло кътче от дивана вкъщи. Малките торбички пък са неотменима част от ежедневието и винаги са с нас, когато сме на пазар за насипни продукти. А с восъчните платчета си завиваме всякакви вкуснотии, когато излизаме навън или пък покриваме храната в хладилника за по-късно.
 
Всяка стъпка от процеса на изработване на нашите текстилни продукти се прави ръчно, защото държим на личното отношение, независимо от времето, което отнема изработката му. Всичко от кройка до шев си е наше, сами си ги открихме с всичките проби и грешки. Тегелите, най-вече тези на дръжките, са здрави и допълнително подсилени. След тях идват и предварителните скици на щампите - пренасяме и ги гравираме на ръка за да са готови за печат. Техниката, която използваме е линогравюра и ни е много любима заради специфичния си почерк и разпознаваемост. Накрая е ред и на кожените елементи и етикети - хващаме чукчето и буква след буква създаваме и последния завършващ детайл в Stampa, след което го пришиваме ръчно.
 
Идеите за отпечатъците следват две основни линии и са вдъхновени от природата и геометрията. Но истинското предизвикателство в този наш съвместен проект е с най-лаконични средства и форми да изградим нещо НЕскучно, запомнящо се, функционално, нещо с характер. Боравим основно с контраста и изчистените форми. Именно затова и преобладаващите цветове сред нашия текстил са черно и бяло.
 
От известно време имаме и нова кауза, която си нарекохме trash/less и към която се опитваме да привлечем все повече хора и да популяризираме идеята - живот без пластмаса. Проблемът е глобален и не можеш съвсем сами да се справим с него, но вярваме, че всеки може да допринесе с нещо към тази наистина смислена кауза. Ние лично се стараем изключително много да избягваме всички тези излишни отпадъци и да живеем природосъобразно. Опитваме се да помагаме и на останалите хора да го сторят чрез нашите практични торбички за пазар и восъчни платчета за многократна употреба и да спестим на природата всяка една пластмасова опаковка.
 
Никога не е късно да поемеш този път, защото при него няма значение дали си първи или последен - важна е само посоката, в която вървиш!
top