Търси
Filters
Няма продукти в кошницата.

2017-2018 zero-waste прогресът вкъщи

През изминалата година както и в началото на тази, вкъщи вече крайно си наложихме някои промени. Главните герои сме аз - Моника и другата половинка от "ние" - Радо. Ще ви споделя накратко какво успяхме да превърнем в свой навик и ежедневие, с какво не успяхме да се справим какво ни затрудни в zero-waste опитите ни.

 

Ето някои от нещата, които постигнахме:

 • Започнахме да пазаруваме всички плодове и зеленчуци в памучните торбички Stampa, вместо в така разпространените найлонови. Въпросните ги избягвахме много преди това, но се случваше да ги използваме, когато не сме си взели от вкъщи и купуваме някой продукт в по-голямо количество. Сега вече сме зачеркнали завинаги найлоновите торбички с огромен червен Х, те просто не съществуват... по-скоро бих си натъпкала продуктите в джобовете отколкото да взема найлонова торбичка. За някои продукти могат да се използват и кутии за многократна употреба. Най-често повечето продавачи реагират добре и се усмихват, когато им подам кутийката, положително настроени са и насърчават това действие.

 

 

 • Пренасочихме пазаруването и навиците си към купуване на по-малко опаковани стоки, ако е възможно дори без опаковка. Ако има избор винаги толерираме стъклената или хартиена такава вместо пластмасовата. Когато нещо се предлага само в пластмасова опаковка, решаваме да пробваме да си го направим сами. Например мексиканските питки /рапове/, които толкова много обичаме да пълним със всякакви зеленчуци, винаги се предлагат в найлонова опаковка. Така решихме да изпробваме да си ги приготвим вкъщи и се получиха страхотно. Много по-вкусни са от тези, които се продават готови и така приключихме с купуването им от магазина. Мога да ви дам още други такива примери, но етапите през които сме преминали в заменянето на тези продукти са сходни.

 

 

 • В следствие на предишните няколко реда вече приготвяме все повече от храната вкъщи от колкото преди. За закуска и за вечеря това е почти задължително. На обяд предимно в работните дни има изключения, но винаги се стараем обяда да е в наши кутии или поднесен извън офиса в нормална чиния.

 

 

 • С няколко колеги енусиасти наложихме в офиса разделното събиране и рециклиране с оглед на това, че в офиса отпадъците са предимно пластмасови и хартиени. Решихме да си ги изхвърляме сами в специализираните контейнери за да не ангажираме допълнително леличката, която чисти.
 • Покрай начина на опаковане на храната, с Радо също задълбахме изключително много в съдържанието на всеки пакетиран продукт, който купуваме. Освен че ни е грижа за природата, не оставяме грижата за себе си на заден план. Здравословното хранене и качествените продукти не са за подценяване и всяко нещо съдържащо определени съставки като палмово масло, консервант и т.н. бива подминавано.
 • Преизползваме голяма част от стъклените бутилки и буркани за съхранение на всякакви храни вкъщи. Останалата част изпращаме при майки и баби за да обновяват асортимента си за зимнина. А от тази есен започнахме малко по малко и ние да си консервираме най-различни домашно приготвени вкуснотии.
 • За течностите в нашето ежедневие сме взели решиние да пием насипни чайове или набрани цветове - много по-ароматни и вкусни от тези от пакетчетата. Да не си купуваме минерална вода в пластмасови бутилки или да си носим когато знаем, че отиваме някъде. Край на фрешовете навън, край на пластмасовите чашки и бутилки с фреш, които изпиваш буквално за 10мин. Ако ни се пие някакъв сок навън, той задължително бива в стъклена бутилка.
 • Стреч фолио за еднократна употреба - край и с него! Направихме си сами восъчни платове за покриване на храната в хладилника и увиване на различни храни за навън. Изглеждат симпатично, могат да се използват многократно и са изцяло направени от естествени материали - памук, пречистен домашен пчелен восък, масло от жожоба и кокосово масло.

 

 

 • Естествените отпадъци оставяме на природата за да си свърши своята работата. Лятото изхвърляме органичните отпадъци в едното ъгълче на двора. Тази година смятаме да обособим по-добре мястото като компост за да може да го използваме целогодишно. А като хора, които не ядат месо и се хранят предимно със зеленчуци, ви гарантирам че органичните отпадъци са наистина в голямоооо количество.
 • Намалихме купуването на излишна козметика (отново тази в пластмасови опаковки не се толерира), но за сега не сме успели да намерим подобаващ заместител на всеки един козметичен продукт от нашето ежедневие. Експериментираме с домашно приготвяне на някои от тях. Разбира се не вярваме сляпо на всички тези видеоклипове, в които ти казават да си миеш зъбите с кокосово масло и т.н. Вярвам, че има козметични продукти, които наистина са направени за да улеснят нашето ежедневие и са в помощ на човека. Не всичко, което се предлага е "създадено за да ни вреди" и не вярвам в крайните конспиративни теории за "унищожаването и тровенето" на човечеството.
 • Имаме си домашна пречиствателна станция за отпадъчни води изцяло проектирана и конструирана от Радо - това беше една огромна крачка за нас и постижение струващо огромни усилия.
 • Ориентирахме се в купуването на повече продукти от дърво или метал с голяма трайност и заместващи напълно техните пластмасови алтернативи - четки, дъски, прибори и т.н.
 • Опаковането и подаряването на подаръци е много минималистично, сведено до максимум една тънка хартийка или канапче. Ако пък сме получили нещо опаковано - винаги запазваме опаковката и с някаква малка модификация преизползваме в бъдеще.
 • Ходим многооо пеша. Това дори не знам дали има нужда да бъде включено в списъка - почти задължително от както се помним. Друг метод на придвижване използваме само в някои случай когато пътят е повече от 40мин пеша и при ситуации налагащи по-бърза реакция или когато хранителните провизии са към края си и се налага голямо пазаруване.
 • Не получаваме никакви хартиени сметки и фактури и заплащаме всичко онлайн. Нямаме и пощенска кутия, в която да ни натъпкват всевъзможни рекламни брошури и флаери, както и не вземаме такива, когато ни ги раздават по улицата.
 • Преминали сме почти изцяло на пазаруване на дрехи втора ръка - необятно море от напълно здрави (но нежелани) дрехи от едни хора се превръщат в нови придобивки за други. А понякога и обувки, които са запазени. Идва моментът, в който "порастваш", замисляш се и осъзнаваш от къде идват всичките тези дрехи, които повечето вериги магазини бълват всеки сезон и при какви условия се произвеждат.
 • Всичко споменато по-горе доведе до драстично намаляване на отпадъците, които изхвърляме. Сравнено с отпадъците, които изхвърляхме преди години равняващи се горе-долу на една пълна найлонова торба всеки ден, сега сме ги свели до една такава торбичка за период от около две седмици, което прави около 28 торбички по-малко всеки месец.
 • Давам за пример и моите родители, които също събират и изхвърлят отпадъците разделно. Пазаруват много неща насипно, не използват найлонови торбички и още много други неща от споменатите по-горе. Факт, който показва че нито поколението, нито времето, в което си израстнал, е от значение за да живееш природосъобразно.

 

Все още не сме намерили решение за:

 • Пластмасовите опаковки на всякакви tech джаджи и аксесоари, като слушалки, мишки и т.н., които почти винаги са в излишно големи опаковки. Купуваме и доста техника втора употреба, но не винаги това е възможно.
 • Доставките и опаковките на куриерските фирми, когато изпращаме и получаваме пратки - огромни и напълно излишни пластмасови пликове. До скоро беше неизбежно пратката ви да не попадне в онези найлонови торби с ужасна миризма. Добрата новина е, че през следващата седмица в един от големите доставчици на куриерски пратки предстои промяна в положителна посока. Вече отново ще може да изпращаме своите пратки в лична опаковка на своя отговорност, а найлоновите пликове ще станат платени.
 • Ремонтните дейности също са свързанни неизбежно с найлон, стреч фолио и стиропор. Например не можеш да смениш вратата си вкъщи без да я доставят опакована. Това важи и за други видове ремонти, но не ни остава друго освен да рециклираме това, което остане след ремонта.
 • Някои основни козметични продукти от ежедневието ни, които използваме регулярно. В момента сме на етап проучване и намиране на нови решения в домашни условия с натурални съставки. За излишни опаковани продукти смятам нещата като душ гел, който спокойно може да бъде сменен с хубав нормален сапун, стандартните лосиони и кремове, които могат да бъдат заменени с хубави естествени масла в бурканчета.
 • Добро организиране на всички контейнери за съхранение на храна. Кухнески обновления и удобства в тази насока ни предстоят. Когато разчиташ почти изцяло на собствената си кухня за изхранване определено ти трябва максимално удобство за да се случва всичко бързо и с лекота.
 • Броколи - може би единствения зеленчук, който до сега не съм виждала да не е увит в прозрачно фолио. Защо е нужно, какво е по-различно в него от останалите зеленчуци?
 • Преживяхме един малък кошмар преди Коледа. Затрупани от снега, вече без почти никаква храна вкъщи решихме да си поръчаме неща от първа необходимост от един голям онлайн хранителен магазин, като си казахме: Е, колко пък зле може да е! И получихме този "подарък" за Коледа - по два-три продукта в отделни найлонови торби, общо 9 на брой... Положителното от случката беше, че на мейла който им изпратихме относно политиката им с торбичките, получихме задоволителен отговор от тяхна страна, че скоро ще имат и други опции за доставяне / опаковане.

 

 

 

Равносметка:

По време на този преход към живот с минимално количество пластмаса и размисли по темата стигнах до следният извод, че човек няма как да не влияе на природата. Самият факт, че човек съществува и живее на тази планета е свързан с определени нужди и консумиране на ресурси. До това ме доведе навикът, който придобих да виждам във всеки един обект елементите изработени от изкуствени материали. От там дойде стремежа към купуване на продукти от естесвени материали. Същевременно след като не ям месо и старая да избягвам продуктите свързани по някакъв начин с животни. И така попадаш в един омагьосан кръг, в който например основни неща като зимно яке или обувки не бива да са нито изкуствени нито кожени...

Затова прекалено крайните убеждения и опитите за 100% следване на някои цели ми се виждат непостижими. Понякога можеш да направиш компромис, но ключът все пак е в "понякога". Дори да си на 90% отдаден в своят стремеж и идея ми се вижда напълно достатъчно за да си ефективен в дадената кауза. Не се стряскайте от числото 0(zero). Zero-waste e термин, за определен начин на екосъобразен живот и обединява хората в една обща цел. Zero не е абсолютна реалност в нашия несъвършен свят и общество. Zero е стремеж към оптимизиране и намаляване на всички излишни неща в живота ни, от които нямаме нужда.


Чувството за вина (в рамките на разумното разбира се) и мисълта за всяко твое действие умножено по милиард, помага в постигането на целите, които си си поставил. Не бива да се обезверяваме поради факта, че много малко хора се опитват да осъществят тази промяна - днес сме 4-5, другият месец 40, другата година 400 и т.н. Винаги гледайте с позитивна нагласа, че дори и малката промяна е по-добре от нищо! :)

 

Ето и няколко събрани лекции,видеоклипове и филми по темата, които могат да ви послужат за мотивация:

Plastic-free inspirational videos

 

Ако сте изпуснали първият ни въвеждащ блог в темата, може да го прочетете тук: Trash/less - tips and tricks for plastic-free life

 

 

Добави коментар
Коментари
21.4.2018 г. 22:26
Браво на вас, това е страхотен прогрес! И много ми хареса равносметката накрая. Мисля, че най-важното е да се стрмим към постоянен прогрес и развитие без да се отказваме и обезкуражаваме, защото не сме достигнали дадено ниво.

Бихте ли споделили малко повече за пречиствателната станция за води? Каква по-точно е целта й, как работи, какви резултати дава, за какво използвате пречистената вода? Също ми е интересно дали живеете в къща или апартамент, ако не е прболем да попитам :)

Поздрави и адмирации от един съмишленик на zero-waste философията -- Кат

П.С. Знаете ли, че на 16.05 Беа Джонсън ще изнася презентация в София?
22.4.2018 г. 23:45
Много се радвам, че ви е било интересно да прочетете споделеното от мен. Вдъхновяващо е да срещаш съмишленици!
Относно пречиствателната станция - живеем в къща и това за нас бе едно от задължителните неща, които искахме да имаме. За районите, в които няма централна канализация се изгражда локална, която работи като големите градски пречиствателни станции. Вместо септична яма се изгражда специална система с резервоари, помпи и др. Чрез микроорганизми и биологичен процес отпадните води се разграждат до бистра вода, която може да се използва за поливане на градина или да се оттича свободно без да замърсява.
А веднага щом разбрах за Беа Джонсън запазих места за лекцията и очаквам с голямо нетърпение!
Поздрави,
Мони
top